actuele tentoonstellingen

actuele tentoonstellingen

Actuele tentoonstellingen in de unieke musea van Nederland en Vlaanderen verrijken de beleving en geven verdieping. De diversiteit is groot en verrassend en er zijn tentoonstellingen voor jong en oud. De musea en tentoonstellingsruimten zijn verspreid over heel Nederland en Vlaanderen. Er zijn de grote en bekende musea, maar ook de kleine of nauwelijks bekende zijn zeer de moeite van het bezoeken waard. Raadpleeg de websites met overzichten van tentoonstellingen. Een goede pagina hiervoor is die van de Nationale museumweek:  https://www.nationalemuseumweek.nl/musea/

Wereld vol veren gaat in Museum Volkenkunde in leiden zeker 50.000 bezoekers halen. Een mooi resultaat voor een bijzondere tentoonstelling die door de bezoekers enorm hoog gewaardeerd wordt met een 8.7  gemiddeld.

Met veren maak je indruk, wereldwijd en al eeuwenlang. Veren zijn schitterend, onderscheidend en verbindend, verleidelijk, artistiek, exclusief en stijlvol. Kleding en voorwerpen met veren zitten vol informatie en kleurrijke verhalen over de dragers en hun wereld. De mooiste verenobjecten uit de museumcollectie die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien voor het grote publiek. Nu te zien t/m 5 maart in Museum Volkenkunde in Leiden. Website museum: volkenkunde.nl/tentoonstelling-wereld-vol-veren

‘Bakeliet, wie kent het niet?’, een tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam tot 5 maart 2017. Industrieel design en nostalgie komen samen in de tentoonstelling ‘Bakeliet, wie kent het niet’, een historisch overzicht van objecten van bakeliet en gerelateerde materialen. Vanaf het begin van de twintigste eeuw zorgt de veelzijdigheid van bakeliet voor revolutionaire ontwikkelingen in de telecommunicatie, automobielindustrie en lucht- en ruimtevaart. De expositie toont onder andere foto- en filmcamera’s, radio- en TV-toestellen, huishoudelijke artikelen, meubels, gereedschappen en speelgoed, met ontwerpen van vijfentwintig vooraanstaande vormgevers, onder wie Philippe Starck, Friso Kramer en Isamu Noguchi.

Tentoonstelling op basis van de unieke Amsterdam Bakelite Collection van Reindert Groot. Museum: kunsthal.nl/. Video editing: Roger Busschots, http://museummedia.nl.

Op woensdag 14 december 2016 opende in het Stadhuismuseum Zierikzee de tentoonstelling Wolter aan de wand – H.J. Wolter (1873-1952) schildert Zeeland. Een tentoonstelling met schilderijen over Middelburg, Veere, Tholen en Zierikzee. Middels een ‘puzzel’-actie probeert het museum 1000 stukjes te verkopen en daarmee een groot deel van het aankoopbedrag te verzamelen. Kijk op http://www.stadhuismuseum.nl/shop/ hoe u kunt bijdragen!

Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit de graftombe van de beroemde koningin Nefertari, waaronder het deksel van haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Museo Egizio in Turijn, het op één na grootste Egyptische museum ter wereld. Bezoek de website van het museum: rmo.nl

T.Rex in Town, de koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden, kun je nu ontmoeten in Naturalis. T. rex in Town is geopend tot en met 5 juni 2017.  De rest van het museum is tot eind 2018 gesloten wegens verbouwing. Bezoek de website van het museum: https://t-rex.naturalis.nl/Trex+in+Town

Peredvizhniki t/m 2 april 2017 te zien in Drents Museum. (bron: website): “Maak kennis met de Peredvizhniki: een groep kunstenaars die de Russische kunstwereld aan het einde van de 19de eeuw op zijn kop zette. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst. Een voorbeeld daarvan is Wolgaslepers van Ilya Repin, dat samen met 72 andere schilderijen in een grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum te zien zal zijn. Alle werken zijn afkomstig uit de collectie van het Staats Russisch Museum in St. Petersburg.”
Bezoek de website van het museum.

DE VROEGE VAN GOGH van 24 sep 2016 t/m 9 apr 2017 in Kröller Müller
Toen Vincent van Gogh besloot kunstenaar te worden, en zichzelf leerde tekenen en schilderen, richtte hij zijn blik op de mensen die hard moesten werken voor hun brood, in schamele werkplaatsen en op boerenakkers in weer en wind. (bron: website museum)

Bezoek de website van het museum

Het 16de-eeuwse meesterwerk het ‘Laatste Oordeel’ (1526-27) van Lucas van Leyden, is twee jaar lang te gast in de Eregalerij van het Rijksmuseum. In de afgelopen 450 jaar heeft het altaarstuk Leiden slechts twee keer kort verlaten, wat de tijdelijke verhuizing naar Amsterdam tot een historische gebeurtenis maakt. Het drieluik is het absolute topstuk van Museum De Lakenhal in Leiden, dat naar verwachting dit najaar de deuren sluit vanwege een grootscheepse restauratie en uitbreiding van het museum. Het ‘Laatste Oordeel’ is te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum.
Bekijk hier de pagina op de website van het Rijksmuseum

(Videoclip op eigen initiatief, geen opdracht van Museum De Lakenhal)

 
ONTDEK VERRASSENDE MUSEA IN NEDERLAND EN VLAANDEREN

OVER MUSEA TV

Musea.tv is een initiatief van
INFOFILM / 
MUSEUMMEDIA

EXTRA ACTIVITEITEN

WORKSHOPS VOOR MUSEA

De workshops worden gegeven in samenwerking met BELGICA vergaderruimte in Leiden.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijft u graag op de hoogte van nieuwe films op Musea.tv? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.