vaste collecties

vaste collecties van musea in Nederland en Vlaanderen

Vaste collecties van musea bieden een permanente bron van kennis en informatie en zijn van onschatbare waarde voor onze twee kleine landen België en Nederland. Je staat versteld als je ziet wat er te ontdekken valt. “Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Grote en kleinere musea vertellen onmisbare verhalen. Ze bewaren alles dat van tijdloze, onschatbare waarde is. De vaste collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud!” (Nationale Museumweek)

Het dikenga cosmogram bestaat in basis uit een kruis in een cirkel. Het is de symbolische weergave van de reis van de ziel en de ontwikkeling van het ‘ik’. Driehoeken, ruitvormen, spiralen, of kruisen markeren deze cyclische beweging. De ziel, die door de Bakongo wordt verondersteld in het voorhoofd te verblijven, wordt vaak vertegenwoordigd in ruitvorm en is te zien op veel Afrikaanse maskers. Noot: deze video maakte deel uit van een serie korte impressies die de bezoeker, dankzij een Sony spelcomputer, letterlijk mee kon nemen in zijn tocht door het Afrika Museum. Tegenwoordig is deze serie enkel nog te bewonderen in de bioscoopzaal van het museum. Research en animatie: Robert Busschots Bezoek de website van het Afrika Museum.

Robert Busschots van Infofilm maakte de animatie ‘Beeldvorming in stripverhalen’ voor de permanente opstelling van het Afrika Museum in Berg en Dal. De opzet en de passages uit bekende stripverhalen als ‘Kuifje in Afrika’ is in nauwe samenwerking met Wouter Welling tot stand gekomen.

“Het onderdeel Beeldvorming in deze semi-permanente opstelling bestaat uit een paar honderd voorwerpen uit de collectie ‘negrophilia’ van Felix de Rooy. Via voorwerpen uit de populaire beeldcultuur, zoals strips, reclameposters en speelgoed, wordt geschetst hoe Europeanen hun visie op de Afrikaanse medemens decennia lang tot uitdrukking brachten.”

Bezoek de website van het Afrika Museum.

Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert ‘Hollands meisje aan het ontbijt’. Het onlangs verworven ‘Hollands meisje aan het ontbijt’ is nu te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. De 18de-eeuwse Jean-Étienne Liotard bracht met het schilderij een ode aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw. De bijzondere aanwinst krijgt daarom tijdelijk een plek bij het ‘Melkmeisje’ dat Johannes Vermeer een kleine honderd jaar eerder schilderde. Het schilderij is voor het eerst in Nederland te zien. Bezoek de website.

Een voorsmaakje van het Middelheimmuseum. Middelheimmuseum is uniek in kunstenstad Antwerpen. Want in welk museum kan je ook nog picknicken, badmintonnen, sneeuwmannen maken of je hond uitlaten? Bezoek de website: http://www.middelheimmuseum.be/nl

De wereldberoemde Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is vanaf nu, na achttien maanden verbouwen, te zien in geheel vernieuwde zalen. Blikvangers als de duizenden jaren oude Egyptische mummies, monumentale beelden en reliëfs hebben de hoofdrol in een nieuwe heldere en strakke opstelling. Die biedt ruim baan aan de schoonheid van de Egyptische kunst en aan de meest recente wetenschappelijke inzichten. Bij deze vaste collecties zijn meer dan 1400 voorwerpen te zien uit het oude Egypte. Bezoek de website van het museum: http://rmo.nl

Infofilm/Museummedia maakte voor Museum Boerhaave deze animatie van de snaargalvanometer van Willem Einthoven. Museum Boerhaave is tijdelijk gesloten wegens groot onderhoud en een compleet nieuwe inrichting. Onderwijsprogramma’s gaan door (vanaf 22 augustus op school!) en we organiseren regelmatig bijzondere evenementen. Medio 2017 gaat het vernieuwde museum weer open.
museumboerhaave.nl – infofilm.nl

Erik Kwakkel is boekhistoricus van de Middeleeuwen aan de Universiteit Leiden. Als expert in de paleografie en codicologie zoekt hij naar de betekenis die verscholen ligt in de vormen van middeleeuwse manuscripten. Deze video is een productie van scienceonair.com. De bijzondere collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden zijn voor iedereen, overal en altijd toegankelijk via internet. Met Digital Special Collections bent u slechts een muisklik verwijderd van middeleeuwse handschriften, zeldzame atlassen, unieke prenten, en nog vele andere schatten.

Deze animatie is gemaakt door Infofilm in Leiden in opdracht van het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. Op 12 januari 2007 was het precies 200 jaar geleden dat aan het Steenschuur in Leiden een vrachtschip geladen met 37 ton buskruit ontplofte. Een ramp die in omvang vergelijkbaar is met die van Enschede in 2000. Maar in Leiden waren er wel veel meer slachtoffers. Op de plek van de ramp verrees later het Kamerlingh Onnes Laboratorium, nu Kamerlingh Onnes Gebouw, het onderkomen van de rechtenfaculteit. In een herdenkingsboek over de ramp komen nieuwe feiten aan het licht. Het drama werd herdacht met een herdenkingsbijeenkomst, een studiedag en twee tentoonstellingen.
Bezoek de website van het museum.

ONTDEK VERRASSENDE MUSEA IN NEDERLAND EN VLAANDEREN
 
ONTDEK VERRASSENDE MUSEA IN NEDERLAND EN VLAANDEREN

OVER MUSEA TV

Musea.tv is een initiatief van
INFOFILM /
MUSEUMMEDIA

EXTRA ACTIVITEITEN

WORKSHOPS EN LEZINGEN

De workshops en lezingen voor en over musea en cultuur worden gegeven in samenwerking met BELGICA vergaderruimte in Leiden.