voorbije tentoonstellingen

voorbije tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen

Voorbije tentoonstellingen blijven vaak zeer de moeite waard om op terug te kunnen kijken. Exposities in onze musea worden met veel zorg en toewijding gemaakt. Vaak is het zonde om ze af te moeten breken voor weer een volgende tijdelijke tentoonstelling. Dan is soms een korte videoclip genoeg om de herinnering aan het bezoek te laten herleven.

Wereld vol veren gaat in Museum Volkenkunde in leiden zeker 50.000 bezoekers halen. Een mooi resultaat voor een bijzondere tentoonstelling die door de bezoekers enorm hoog gewaardeerd wordt met een 8.7  gemiddeld.

Met veren maak je indruk, wereldwijd en al eeuwenlang. Veren zijn schitterend, onderscheidend en verbindend, verleidelijk, artistiek, exclusief en stijlvol. Kleding en voorwerpen met veren zitten vol informatie en kleurrijke verhalen over de dragers en hun wereld. De mooiste verenobjecten uit de museumcollectie die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien voor het grote publiek. Nu te zien t/m 5 maart in Museum Volkenkunde in Leiden. Website museum: volkenkunde.nl/tentoonstelling-wereld-vol-veren

‘Bakeliet, wie kent het niet?’, een tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam tot 5 maart 2017. Industrieel design en nostalgie komen samen in de tentoonstelling ‘Bakeliet, wie kent het niet’, een historisch overzicht van objecten van bakeliet en gerelateerde materialen. Vanaf het begin van de twintigste eeuw zorgt de veelzijdigheid van bakeliet voor revolutionaire ontwikkelingen in de telecommunicatie, automobielindustrie en lucht- en ruimtevaart. De expositie toont onder andere foto- en filmcamera’s, radio- en TV-toestellen, huishoudelijke artikelen, meubels, gereedschappen en speelgoed, met ontwerpen van vijfentwintig vooraanstaande vormgevers, onder wie Philippe Starck, Friso Kramer en Isamu Noguchi.

What Remains was te zien tot 22 januari in het CODA Museum in Apeldoorn. (bron: website): “De frictie tussen schoonheid en verval is door de eeuwen heen steeds weer in de kunst verbeeld. Uiteenlopende genres zoals het vanitasstilleven, het ‘schuldige’ landschap en het portret ontlenen hun aantrekkingskracht aan de ervaring van schoonheid in verval. Gastcurator Wim van der Beek maakte met het werk van 15 kunstenaars in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een prikkelende en gevarieerde tentoonstelling die uiteenlopen aspecten van verval zichtbaar maakt.”
Bezoek de website van het museum!

Was tot 8 januari 2017 te zien in het Mauritshuis in Den Haag. “Het Britse koningshuis bezit een van de mooiste verzamelingen oude schilderijen ter wereld. De collectie is in vele eeuwen door verschillende vorsten bijeengebracht. Meestal hangen de schilderijen achter gesloten deuren, maar het Mauritshuis kan er dit najaar tijdelijk tweeëntwintig laten zien. De befaamde Royal Collection, beheerd door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, bevat hoogtepunten uit de oeuvres van bekende schilders als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen.
Voor deze tentoonstelling zijn genrestukken geselecteerd van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Hier is het leven zelf te zien: vechtende boeren, flirtende dames en heren, maar ook liefdevolle moeders of een gewone winkelier.” Bezoek de website van het Mauritshuis: mauritshuis.nl

Met prachtige beeldhouwwerken, bronzen godenfiguren, kleurrijke mummiekisten en eeuwenoude mummies liet ‘Egypte. Land van onsterfelijkheid’ zien hoe de oude Egyptenaren zich voorbereiden op het eeuwige leven in het hiernamaals. Ook de vele grafgiften ontbreken niet, zoals magische scarabeeën, juwelen, cosmetica en papyri met rituele spreuken. De ruim 150 objecten in de tentoonstelling komen allemaal uit de eigen museumcollectie. Sommige waren nooit eerder voor publiek te zien. Deze tijdelijke tentoonstelling was te zien t/m 2 oktober 2016. De vaste tentoonstelling over Egypte, op de begane grond, is weer in volle glorie te zien!.
Bezoek de website van het museum.

Was tot en met 27 november 2016 te zien in het Joods Historisch Museum: The Power of Pictures, één van de voorbije tentoonstellingen met foto’s, filmaffiches en films uit de vroege periode van de Sovjet-Unie. Nog niet eerder werden fotografie en filmkunst van de revolutionaire Sovjetavant-garde samengebracht in een expositie. Er is werk te zien van ruim 20 fotografen en cineasten, onder wie  Aleksandr Rodchenko, El Lissitzky, Arkadi Schaichet, Sergei Eisenstein en Dziga Vertov.
Bezoek de website jhm.nl voor meer info over de tentoonstelling.

Waarom sneed Van Gogh zijn oor af? Aan welke ziekte leed hij precies? En waarom pleegde hij zelfmoord? Voor het eerst wijdt het Van Gogh Museum met ‘De waanzin nabij’ een tentoonstelling aan Van Gogh en zijn ziekte. Nog te zien t/m 25 september 2016.
Bezoek de website van het museum.

Eén van de voorbije tentoonstellingen is De IJzeren Eeuw. “De 19de eeuw: het begin van het moderne Nederland. Hier liggen de wortels van multinationals als Unilever en Heineken, massaproductie, massaconsumptie en massacultuur. Amsterdam wordt een dynamische hoofdstad waar buitenlandse toeristen naartoe komen om te genieten van Hollandse folklore. De tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw’ liep van 5 maart tot 2 augustus 2015. Het was een samenwerking met de NTR/VPRO.
Bezoek de website voor wat er nu te zien is in het Amsterdam Museum: amsterdammuseum.nl.

Van de voorbije tentoonstellingen is de familietentoonstelling GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD destijds in Museum Volkenkunde te Leiden zeker opvallend. Dankzij een unieke samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden bracht het voor het eerst machtige dieren uit de hele wereld samen. Anne Marie Woerlee, hoofd tentoonstellingen van Museum Volkenkunde vertelt.
Kijk wat er nu te zien is in Museum Volkenkunde: http://volkenkunde.nl

Het Rijksmuseum presenteerde februari-mei 2015 voor het eerst en éénmalig een groots overzicht van het late werk van Rembrandt van Rijn. Meer dan 100 werken uit topmusea en privé-verzamelingen van over de hele wereld waren te zien. Museummedia maakte een korte montage over ‘De Vroege Rembrandt’ in plaats van ‘De Late Rembrandt’.
Bezoek de website van het museum.

 
ONTDEK VERRASSENDE MUSEA IN NEDERLAND EN VLAANDEREN

OVER MUSEA TV

Musea.tv is een initiatief van
INFOFILM / 
MUSEUMMEDIA

EXTRA ACTIVITEITEN

WORKSHOPS VOOR MUSEA

De workshops worden gegeven in samenwerking met BELGICA vergaderruimte in Leiden.

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijft u graag op de hoogte van nieuwe films op Musea.tv? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.