voorbije tentoonstellingen

voorbije tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen

Voorbije tentoonstellingen blijven vaak zeer de moeite waard om op terug te kunnen kijken. Exposities in onze musea worden met veel zorg en toewijding gemaakt. Vaak is het zonde om ze af te moeten breken voor weer een volgende tijdelijke tentoonstelling. Dan is soms een korte videoclip genoeg om de herinnering aan het bezoek te laten herleven.

“Beleef Claus’ niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. En vang een glimp op van de man achter de vele maskers..” bron: http://www.letterenhuis.be/nl/activiteit/hugo-claus-achter-vele-maskers.

Zuiderburen: Portretten uit Vlaanderen 1400-1700 in Mauritshuis Den Haag tot 14 januari 2018. “Beter een goede buur dan een verre vriend. In het najaar van 2017 vertelt het Mauritshuis het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).” mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/tentoonstellingen/zuiderburen/

“Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze tentoonstelling neemt u mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. U ziet meer dan 250 objecten uit binnen- en buitenlandse musea, zoals het British Museum en het Louvre, waaronder reliëfs, beelden, kleitabletten en rolzegels. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib.” bron: rmo.nl/tentoonstellingen/nineveh.

“Casa Romana bood een verrassende kennismaking met het rijke leven van de bewoners van een chique Romeinse stadsvilla. In de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden van 24 mei t/m 17 september 2017 nam u een kijkje in de luxe vertrekken van een villa. U volgde het leven van alledag, van ochtendrituelen tot slaapkamergeheimen. In de geënsceneerde Romeinse interieurs waren talloze voorwerpen uit de museumcollectie verwerkt, zoals servies, glaswerk, olielampjes en portretten.” Bron:  rmo.nl/tentoonstellingen/casa-romana.

“Casa Romana bood een verrassende kennismaking met het rijke leven van de bewoners van een chique Romeinse stadsvilla. In de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden van 24 mei t/m 17 september 2017 nam u een kijkje in de luxe vertrekken van een villa. U volgde het leven van alledag, van ochtendrituelen tot slaapkamergeheimen. In de geënsceneerde Romeinse interieurs waren talloze voorwerpen uit de museumcollectie verwerkt, zoals servies, glaswerk, olielampjes en portretten.” Bron:  rmo.nl/tentoonstellingen/casa-romana.

“Na een bijzonder succesvolle editie in 2015 presenteerde CODA Museum CODA Paper Art 2017, een tentoonstelling die – zowel letterlijk als figuurlijk – alle ruimte bood aan de installaties, ruimtelijke werken en sieraden van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die zich met hun werk op papier en karton richten.”  coda-apeldoorn.nl/museum/verwacht/coda-paper-art-2017/

T.Rex in Town, de koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden, kun je nu ontmoeten in Naturalis. T. rex in Town is geopend tot en met 5 juni 2017.  De rest van het museum is tot eind 2018 gesloten wegens verbouwing. Bezoek de website van het museum: https://t-rex.naturalis.nl/Trex+in+Town

Op woensdag 14 december 2016 opende in het Stadhuismuseum Zierikzee de tentoonstelling Wolter aan de wand – H.J. Wolter (1873-1952) schildert Zeeland. Een tentoonstelling met schilderijen over Middelburg, Veere, Tholen en Zierikzee. Middels een ‘puzzel’-actie probeert het museum 1000 stukjes te verkopen en daarmee een groot deel van het aankoopbedrag te verzamelen. Kijk op http://www.stadhuismuseum.nl/shop/ hoe u kunt bijdragen!

Koninginnen van de Nijl vertelde het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s. U zag ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit de graftombe van de beroemde koningin Nefertari, waaronder het deksel van haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Museo Egizio in Turijn, het op één na grootste Egyptische museum ter wereld. Bezoek de website van het museum: rmo.nl

Peredvizhniki was t/m 2 april 2017 te zien in Drents Museum. (bron: website): “Maak kennis met de Peredvizhniki: een groep kunstenaars die de Russische kunstwereld aan het einde van de 19de eeuw op zijn kop zette. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst. Een voorbeeld daarvan is Wolgaslepers van Ilya Repin, dat samen met 72 andere schilderijen in een grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum te zien zal zijn. Alle werken zijn afkomstig uit de collectie van het Staats Russisch Museum in St. Petersburg.”
Bezoek de website van het museum.

DE VROEGE VAN GOGH van 24 sep 2016 t/m 9 apr 2017 in Kröller Müller
Toen Vincent van Gogh besloot kunstenaar te worden, en zichzelf leerde tekenen en schilderen, richtte hij zijn blik op de mensen die hard moesten werken voor hun brood, in schamele werkplaatsen en op boerenakkers in weer en wind. (bron: website museum)

Bezoek de website van het museum

Wereld vol veren gaat in Museum Volkenkunde in leiden zeker 50.000 bezoekers halen. Een mooi resultaat voor een bijzondere tentoonstelling die door de bezoekers enorm hoog gewaardeerd wordt met een 8.7  gemiddeld.

Met veren maak je indruk, wereldwijd en al eeuwenlang. Veren zijn schitterend, onderscheidend en verbindend, verleidelijk, artistiek, exclusief en stijlvol. Kleding en voorwerpen met veren zitten vol informatie en kleurrijke verhalen over de dragers en hun wereld. De mooiste verenobjecten uit de museumcollectie die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien voor het grote publiek. Nu te zien t/m 5 maart in Museum Volkenkunde in Leiden. Website museum: volkenkunde.nl/tentoonstelling-wereld-vol-veren

‘Bakeliet, wie kent het niet?’, een tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam tot 5 maart 2017. Industrieel design en nostalgie komen samen in de tentoonstelling ‘Bakeliet, wie kent het niet’, een historisch overzicht van objecten van bakeliet en gerelateerde materialen. Vanaf het begin van de twintigste eeuw zorgt de veelzijdigheid van bakeliet voor revolutionaire ontwikkelingen in de telecommunicatie, automobielindustrie en lucht- en ruimtevaart. De expositie toont onder andere foto- en filmcamera’s, radio- en TV-toestellen, huishoudelijke artikelen, meubels, gereedschappen en speelgoed, met ontwerpen van vijfentwintig vooraanstaande vormgevers, onder wie Philippe Starck, Friso Kramer en Isamu Noguchi.

What Remains was te zien tot 22 januari in het CODA Museum in Apeldoorn. (bron: website): “De frictie tussen schoonheid en verval is door de eeuwen heen steeds weer in de kunst verbeeld. Uiteenlopende genres zoals het vanitasstilleven, het ‘schuldige’ landschap en het portret ontlenen hun aantrekkingskracht aan de ervaring van schoonheid in verval. Gastcurator Wim van der Beek maakte met het werk van 15 kunstenaars in opdracht van CODA directeur Carin Reinders een prikkelende en gevarieerde tentoonstelling die uiteenlopen aspecten van verval zichtbaar maakt.”
Bezoek de website van het museum!

Was tot 8 januari 2017 te zien in het Mauritshuis in Den Haag. “Het Britse koningshuis bezit een van de mooiste verzamelingen oude schilderijen ter wereld. De collectie is in vele eeuwen door verschillende vorsten bijeengebracht. Meestal hangen de schilderijen achter gesloten deuren, maar het Mauritshuis kan er dit najaar tijdelijk tweeëntwintig laten zien. De befaamde Royal Collection, beheerd door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, bevat hoogtepunten uit de oeuvres van bekende schilders als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen.
Voor deze tentoonstelling zijn genrestukken geselecteerd van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Hier is het leven zelf te zien: vechtende boeren, flirtende dames en heren, maar ook liefdevolle moeders of een gewone winkelier.” Bezoek de website van het Mauritshuis: mauritshuis.nl

Met prachtige beeldhouwwerken, bronzen godenfiguren, kleurrijke mummiekisten en eeuwenoude mummies liet ‘Egypte. Land van onsterfelijkheid’ zien hoe de oude Egyptenaren zich voorbereiden op het eeuwige leven in het hiernamaals. Ook de vele grafgiften ontbreken niet, zoals magische scarabeeën, juwelen, cosmetica en papyri met rituele spreuken. De ruim 150 objecten in de tentoonstelling komen allemaal uit de eigen museumcollectie. Sommige waren nooit eerder voor publiek te zien. Deze tijdelijke tentoonstelling was te zien t/m 2 oktober 2016. De vaste tentoonstelling over Egypte, op de begane grond, is weer in volle glorie te zien!.
Bezoek de website van het museum.

Was tot en met 27 november 2016 te zien in het Joods Historisch Museum: The Power of Pictures, één van de voorbije tentoonstellingen met foto’s, filmaffiches en films uit de vroege periode van de Sovjet-Unie. Nog niet eerder werden fotografie en filmkunst van de revolutionaire Sovjetavant-garde samengebracht in een expositie. Er is werk te zien van ruim 20 fotografen en cineasten, onder wie  Aleksandr Rodchenko, El Lissitzky, Arkadi Schaichet, Sergei Eisenstein en Dziga Vertov.
Bezoek de website jhm.nl voor meer info over de tentoonstelling.

Waarom sneed Van Gogh zijn oor af? Aan welke ziekte leed hij precies? En waarom pleegde hij zelfmoord? Voor het eerst wijdt het Van Gogh Museum met ‘De waanzin nabij’ een tentoonstelling aan Van Gogh en zijn ziekte. Nog te zien t/m 25 september 2016.
Bezoek de website van het museum.

Eén van de voorbije tentoonstellingen is De IJzeren Eeuw. “De 19de eeuw: het begin van het moderne Nederland. Hier liggen de wortels van multinationals als Unilever en Heineken, massaproductie, massaconsumptie en massacultuur. Amsterdam wordt een dynamische hoofdstad waar buitenlandse toeristen naartoe komen om te genieten van Hollandse folklore. De tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw’ liep van 5 maart tot 2 augustus 2015. Het was een samenwerking met de NTR/VPRO.
Bezoek de website voor wat er nu te zien is in het Amsterdam Museum: amsterdammuseum.nl.

Van de voorbije tentoonstellingen is de familietentoonstelling GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD destijds in Museum Volkenkunde te Leiden zeker opvallend. Dankzij een unieke samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden bracht het voor het eerst machtige dieren uit de hele wereld samen. Anne Marie Woerlee, hoofd tentoonstellingen van Museum Volkenkunde vertelt.
Kijk wat er nu te zien is in Museum Volkenkunde: http://volkenkunde.nl

Het Rijksmuseum presenteerde februari-mei 2015 voor het eerst en éénmalig een groots overzicht van het late werk van Rembrandt van Rijn. Meer dan 100 werken uit topmusea en privé-verzamelingen van over de hele wereld waren te zien. Museummedia maakte een korte montage over ‘De Vroege Rembrandt’ in plaats van ‘De Late Rembrandt’.
Bezoek de website van het museum.

ONTDEK VERRASSENDE MUSEA IN NEDERLAND EN VLAANDEREN
 
ONTDEK VERRASSENDE MUSEA IN NEDERLAND EN VLAANDEREN

OVER MUSEA TV

Musea.tv is een initiatief van
INFOFILM /
MUSEUMMEDIA

EXTRA ACTIVITEITEN

WORKSHOPS EN LEZINGEN

De workshops en lezingen voor en over musea en cultuur worden gegeven in samenwerking met BELGICA vergaderruimte in Leiden.