Infofilm in Leiden  maakte in de loop der jaren voor Museum Boerhaave meer dan veertig korte 2D- en 3D-animaties om op zaal de functie van instrumenten en toestellen inzichtelijk te maken. Deze animaties zijn ook te bekijken op Teleac/NOT Schooltelevisie en Wetenschap24. Museum Boerhaave is tijdelijk gesloten wegens groot onderhoud en een compleet nieuwe inrichting. Onderwijsprogramma’s gaan door en het museum organiseert regelmatig bijzondere evenementen. Medio 2017 gaat het vernieuwde museum weer open. Bekijk hier de animatie over het elektrocardiogram.

Infofilm/Museummedia maakte voor Museum Boerhaave deze animatie van de snaargalvanometer van Willem Einthoven.

(bron tekst: website Museum Boerhaave) Eerste snaargalvanometer van Willem Einthoven, Leiden 1901 – Het elektrocardiogram (hartfilmpje, ook wel ECG genoemd) maakt gebruik van de elektrische stroompjes waarmee het samentrekken van de hartspier gepaard gaat. De registratie hiervan levert een accurate weergave van de hartslag. De Leidse hoogleraar Willem Einthoven (1860-1927; Nobelprijs 1924) ontwikkelde in 1901 als eerste een opstelling waarmee een ECG kan worden gemaakt. De belangrijkste uitdaging voor Einthoven was om een spanningsmeter te ontwikkelen,
waarmee hij de minieme en snel veranderlijke elektrische stroompjes kon meten. Hij construeerde hiertoe zijn ‘snaargalvanometer’. Deze bezit een dunne snaar van verzilverd of verguld kwarts. De elektrische hartstroompjes lopen door de snaar. Doordat de snaar tussen magneten hangt, gaat deze trillen bij veranderingen in de elektrische stroom (vanwege de lorentzkracht). De projectie en het fotografisch vastleggen van de trillende snaar levert het ECG.
museumboerhaave.nl – infofilm.nl